Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] minimalizujące poziom spożycia węglowodanów zakładają konsumpcję ich w wysokości do 50 g dziennie lub maksymalnie 10% kalorii z całej diety; zgodnie z obecnym stanem wiedzy dieta ketogeniczna nie wydaje się być lepsza od diet z wyższą zawartością węglowodanów. Diety wysokobiałkowe: Osobami, które w największym stopniu mogą skorzystać na [...]
[...] masę. Zbyt długie unieruchomienie po urazie lub chorobie prowadzi do szybkiej utraty mięśni, osłabienia, jak i znacznie podnosi ryzyko zapalenia płuc. 4. Nieodpowiednia dieta Nie jest tajemnicą, że osoby starsze nie mają tak silnego uczucia łaknienia, jak osoby przed 50. rokiem życia. W wyniku tego dochodzi do niedostatecznej podaży kalorii [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]
[...] Podsumowując Wapń jest niezbędnym minerałem dla zdrowia kości. Jednak wapń potrzebuje synergistycznego działania z innymi minerałami, takimi jak: magnez, cynk, witamina D3, witamina K2 oraz odpowiedniej podaży białka. Upewnij się, że Twoja dieta jest wystarczająco zasobna w wymienione wyżej składniki odżywcze, by Twoje kości były mocne i zdrowe.
W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] zgodne z wcześniej przeprowadzonymi eksperymentami. Podsumowanie Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaki model dietetyczny jest lepszy w trakcie redukcji: dieta wysokobiałkowa (przy równomiernej podaży tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje [...]
[...] tym, nowotworową), jako element zdrowej diety i alternatywa dla mięsa (z różnych względów kontrowersyjnego, m.in. o potencjale rakotwórczym). Ostatnio naukowcy sugerują, iż dieta bogata w białko jest zalecana w przypadku wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego. Modulacja spożycia białka może znacząco przyczynić się do osiągnięcia korzyści [...]
[...] Dieta kapuściana od pewnego czasu zyskuje sporą popularność. Wynika to z jej prostoty, niskiego kosztu i szybkich efektów w pozbywaniu się "zbędnych" kilogramów. Co więcej, dieta ta trwa wyłącznie przez tydzień, co również jest bardzo zachęcające dla osób, którym nie chce się trzymać długiej, czasochłonnej zbilansowanej diety. Dieta kapuściana [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
[...] rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie każdy mężczyzna powinien brać testosteron, niezależnie jakie ma wyjściowe stężenie w ustroju. I faktycznie dieta wysokobiałkowa, w której dostarczano za mało energii (białko jest materiałem budulcowym, a nie energetycznym) spowodowała, że stężenie testosteronu było u mężczyzn [...]
Niedawno zostałem kolejny raz zapytany o kilka kluczowych kwestii dotyczących redukcji tkanki tłuszczowej i rekompozycji. Uważam, że tego rodzaju informacji nigdy za dużo. Niestety, dominuje tutaj raczej marketing szeptany, "siłowniowe" opowieści oraz dowody anegdotyczne. Czym jest dowód anegdotyczny? Dotyczy jednostki, na której przykładzie [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] definiuje ilość węglowodanów w takim wariancie diety). Co gorsza, każda grupa badaczy inaczej definiuje diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe. Według jednych naukowców dieta niskowęglowodanowa oznacza dostarczanie mniej, niż 40 g węglowodanów dziennie , wg innych mniej, niż 45% dziennej podaży energii z węglowodanów . Kolejne źródła, jako [...]
[...] wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie rozumieją, czym jest dieta wysokobiałkowa. Co zapamiętać? Większość badań dotyczących diety „wysokobiałkowej” jest fikcją. Stosowane są tam niskokaloryczne diety, a nawet odcięcie z 1200 kcal [...]